Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Çalıştayı Düzenlendi

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü tarafından, 2022 yılında UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedilen “Ahlat Taş İşçiliği Geleneğinin” korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “Geleneksel Ahlat Taş İşçiliği Çalıştayı” düzenlendi.

Bitlis Valiliği ve Ahlat Kaymakamlığının ev sahipliğinde Ahlat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde 12.05.2026 tarihinde gerçekleştirilen çalıştaya; Bitlis Vali Yardımcısı Onur Aykaç, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Serkan Emir Erkmen, Ahlat Belediye Başkan Vekili Şefik Ak, Yaşayan Mirasın Korunması Dairesi Başkanı Uğur Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, farklı üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar, ilçedeki taş ustaları ve ilgili kurum temsilcileri katıldı.

Meslek Yüksekokulumuz akademik personellerinden Öğr. Gör. İlter İGİT ve Öğr. Gör. Vedat Evren Belli hocalarımızın da katılımcı olarak katkı sunduğu programda; Ahlat’ın kültürel kimliğinin önemli unsurlarından biri olan Ahlat taş işçiliği geleneğinin geleceği, usta-çırak ilişkisinin durumu, kullanılan ham maddenin temini, geleneksel motiflerin korunması ve kullanımı, Ahlat Taş İşçiliği ile ilgili farkındalığın artırılması ve tanıtımı gibi önemli konular ele alınarak görüş ve önerilerin dinlenmesiyle son bulmuştur.