Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği'nin 6. Genel Kurulu Yapıldı

Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği'nin 6. Genel Kurulu, Birliğin başkanlığını yürüten Kazak-Türk Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Türkistan'da gerçekleştirildi. Genel Kurul'a üye ve gözlemci ülkeler olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Macaristan'dan 49 üniversitenin Üniversite Rektörleri,  Rektör Yardımcıları, üst düzey yetkilileri ve temsilcileri katıldı. Bitlis Eren Üniversitesi'ni temsilen de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Yılmaz katıldı.

Moderatörlüğünü Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ömer Kocaman'ın yaptığı Genel Kurul'da Kazakistan Cumhuriyeti Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Kuanish Asilhanuli, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Dr. Janar Temirbekova açılış konuşmaları yaptılar.

Toplantının açılışında Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin 30. kuruluş yıldönümü vesilesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, katılımcılara video mesajla hitap etti. Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Muhittin Şimşek ve Üniversitenin Rektörü Dr. Janar Temirbekova ise birliğe üye üniversiteler tarafından Türk Devletleri arasında bilim ve eğitim alanında çok taraflı koordinasyon ve işbirliğinin geliştirmesine yönelik yürütülen proje ve girişimlerin önemini vurguladılar.

Genel kurul toplantısında, mevcut tüzüğün güncellenmesi, ekstra sürdürülebilir finansal destek ile Orhun Değişim Programı'nın konsolidasyon sürecini yürütmek için üye ve gözlemci ülkelerin ilgili uzmanlarından oluşan çalışma grubunun kurulması, “Orhun Değişim Programı”nın güçlendirilmesi, yeni üyelik başvurularının kabul edilmesi, öğrenci konseyi'nin rolünün canlandırılması, yeni Dönem Başkanı Üniversite'nin belirlenmesi gibi gündem maddeleri ile üye üniversiteler arasındaki işbirliğinin geliştirilerek kütüphanelere karşılıklı erişim sağlanması konularında mutabakat sağlandı.

Toplantıda, Birliğe yeni aday olan üniversiteler, Türk Üniversiteler Birliği'ne üyelikleri kapsamında planlarını, stratejilerini ve programlarını genel kurula sunmalarıyla toplantı sona erdi.