Bitlis Eren Üniversitesinde Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma Toplantısı Düzenlendi


Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı Değerlendirme Toplantısı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başkanlığında üniversitemizde gerçekleştirildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve beraberindeki heyet, toplantı öncesinde Bitlis Valiliği ve Bitlis Belediye Başkanlığına bir ziyaret gerçekleştirdi. 

Daha sonra Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başladı. Programda, Rektörümüz Prof. Dr. Necmettin Elmastaş ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar açılış konuşmaları yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Necmettin Elmastaş konuşmasına, Bitlis’in turizm potansiyeline değinerek söze başladı.

Rektör Elmastaş: “Bu proje, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımızın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilmiş ve üniversitelerimizin bulundukları bölgelere olan katkılarını artırmayı ve belirli alanlarda ihtisaslaşmalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bitlis Eren Üniversitesi olarak, İhtisaslaşma Programı için Yükseköğretim Kurulu'na başvururken, Sayın Valimiz başta olmak üzere Kamu Kurumları, Özel Sektör ve STK temsilcileriyle istişarelerde bulunduk. Bitlis'in bölgesel kalkınmadaki rolünü belirlemek adına tarım, hayvancılık, madencilik, turizm ve buna benzer birçok konu başlığındaki dinamikleri masaya yatırdık. Bitlis'in öncelikle kadim tarihini, tarihsel önemini ve doğal kaynaklarını değerlendirmeyi amaçlayarak, "Turizm" başlığı altında ihtisaslaşmanın daha isabetli olacağını tespit ettik ve başvurumuzu gerçekleştirdik. Amacımız, Bitlis'in zengin kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini dünya ile paylaşarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaktır. Umarım bu çabamız, gelecekte Bitlis'i daha da ileriye taşıyacak önemli adımların başlangıcı olur.” 

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise konuşmasında, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi, 25 üniversitemizle birlikte başarıyla yürütülmektedir. Bu proje, 11. Kalkınma Planı'nın ardından 1 Kasım 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 12. Kalkınma Planı'nın 682.5 numaralı tebliğinde yer alan 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi' ifadesiyle devletin en üst politika belgesinde de yer almıştır. Yükseköğretim Kurulu olarak, yükseköğretimde çeşitlilik, farklılaşma ve bölgesel gelişme odaklı bir planlama anlayışını son derece önemsiyoruz. Yapısal değişim niteliğinde olan en önemli girişimlerimizden biri olan 'Misyon Farklılaşması Odaklı İhtisaslaşma' çalışmalarımızı da bu kapsamda değerlendiriyor ve bu faaliyetlerimizi üniversitelerimiz ve tüm paydaşlarımızla birlikte güçlendirerek devam ettireceğimizi belirtmek istiyorum. Hâlihazırda 25 üniversitenin katılımıyla yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında, üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme gibi temel faaliyetlerinin yanı sıra, ilin ve bölgenin doğal, ekonomik, ticari, sanayi ve sosyal potansiyelini etkin bir şekilde kullanmak, yerel ekonomik hayatın gelişimine katkıda bulunmak ve bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amaçlanmaktadır."

Prof. Dr. Özvar konuşmasının sonunda, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’nın etkin ve verimli şekilde yürütülmesi ve hedeflenen bölgesel çıktılara ulaşılabilmesi için her kesimin büyük çaba harcadığına dikkat çekerek, destek verenlere teşekkür etti.

Programın bir sonraki oturumunda,  “Genel Değerlendirmeler Toplantısı” yapıldı.

Toplantının ardından, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar üniversitemiz senato toplantısına katıldı. Senato toplantısında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a üniversitenin genel durumu hakkında brifing verdi. 

Senato toplantısının ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite öğrencileriyle samimi bir buluşma gerçekleştirdi. Öğrencilerle doğrudan iletişim kurma fırsatı bulan Özvar, çeşitli akademik konular, eğitim süreçleri, kampüs olanakları ve öğrencilerin beklentileri hakkında geri bildirimler aldı. Öğrenciler, üniversite deneyimlerini ve eğitimle ilgili taleplerini açıkça ifade ederken, Özvar da öğrencilere yönelik yapılacak iyileştirmelere dair plan ve öneriler hakkında bilgi verdi. Toplantı, öğrencilerin katılımını teşvik etmek ve onların görüşlerini değerlendirmeye almak adına verimli bir diyalog zemini oluşturdu.

Programa, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri  ihtisas üniversitesi rektörleri ve rektör yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü temsilcileri, il protokolü, üniversitemiz yöneticileri, STK temsilcileri ile akademik ve idari personel katıldı.